Ya Rabb..Diri ini milik-Mu

Saturday, 24 October 2009

benar-benar kita telah terlupa

Lagu: Bingkai Kehidupan
Album: Hijrah
Artis: Shoutul Harakah

Mengharungi samudera kehidupan
kita ibarat para pengembara
hidup ini adalah perjuangan
tiada masa tuk berpangku tangan

setiap tetes peluh dan darah
tak akan sirna ditelan masa
segores luka dijalan Allah
kan menjadi saksi pengorbanan

Reff:
Allah ghaayatunaa
Arrasuul qudwatunaa
Al-quran dusturunaa
Al-jihaadu sabiilunaa
Al-maut fii sabilillah
Asma amaninaa

Allah adalah tujuan kami
Rasulullah teladan kami
Al-quran pedoman hidup kami
Jihad adalah jalan juang kami
Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi

Saya tidak ingat bila pertama kali sy mendengar lagu ini..barangkali sudah beberapa tahun yg lalu..tp liriknya hanya memberi kesan yg benar2 positif setelah sy menjalani kehidupan dlm 'dunia baru' ini..dunia seorang da'ei..dunia yg penuh dgn tarbiyyah..

**********************************************************************************

Kisah hidup manusia bermula di alam roh, kemudian alam rahim, kemudian manusia lahir ke dunia, kemudian setelah ia mati, ia akan melalui alam kubur dan seterusnya alam akhirat yg kekal abadi.. Lihatlah, bermula dr alam roh, manusia melalui beberapa kali 'persinggahan' sebelum menuju ke destinasi terakhirnya (akhirat). Itulah hakikatnya, dunia bukanlah tempat tinggal, tp hanya sebuah tempat persinggahan.. Di sini terlalu sebentar jika dibandingkan kehidupan di sana nanti. tapi mengapa manusia hari ini hidup di dunia seolah-olah mereka mahu terus menetap di disini?? Mungkinkah mereka terlupa bahawa perjalanan mereka belum sampai ke penghujungnya.. Begitulah, dunia ini benar-benar tlh berjaya melekakan mereka..

Ayuh semua saudaraku, sedarlah tujuan sebenar Allah menciptakan kita di dunia ini.. Tunaikanlah tanggungjwb kita sbg khalifah dan abid (hamba) kpd-Nya.

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kpd para malaikat,"Aku hendak menjadikn khalifah di bumi." Mereka berkata, "Apakah Engkau hendak menjdkn org yg merusak dan menumpahkn darah di sana, sedangkan kami bertasbih memujiMu dan mensucikn namaMu?" Dia berfirman, "sungguh Aku mengetahui apa yg tdk kamu ketahui." (al-baqarah:30)

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kpd-Ku.
(Az-zariyat:56)

oleh krn Dia mencipakan kita dgn 2 tujuan ini, maka cita2 kita seharusnya utk menjadi hamba dan khalifah Allah yg berjaya!! cita2 kita yg sebenarnya bukanlah utk menjd seorg doktor, engineer, chemist, artis atau apa shj spt yg dikatakan hampir setiap manusia pd hari ini..benar-benar kita telah terlupa..

mungkin ada yg tersalah erti kata2 sy di ats..bukanlah maksudnya kita tdk boleh menjadi doktor, chemist, guru atau apa shj..ttpi jika kita ingin menjadi seorg doktor, jadilah doktor yg boleh menyumbang kpd islam..agar apabila org2 bukan islam melihat kita, mereka turut merasa kehebatan islam itu..jika ingin menjadi seorg guru, jadilah guru yg dpt mentarbiyah anak2 murid kita, agr kehidupan mereka dkt dgn islam, bukannya sekadar mengajar matematik atau sains. Pendek kata, setiap yg kita lakukan semata-mata krn Allah dan agama islam ini..Jika kita sbg seorg pelajar, belajarlah bersungguh2 krn Allah, agar nanti kita menjadi muslim yg berilmu.. Begitulah seharusnya tugas kita- tugas seorg khalifah..makmurkanlah bumi Allah dgn cahaya islam..Didiklah manusia utk mengenal Penciptanya..seperti mana yg telah dilakukan oleh Rasulullah dan para sahabtnya suatu masa dahulu..

Mungkin kita benar-benar terlupa sebelum ini, ttpi masih belum terlambat utk menyedari kealpaan itu..kita masih mampu utk mengubah kekeliruan itu..semoga Allah memudahkan urusan kita utk mencari keredhaan-Nya..

**********************************************************************************

Benarlah, kita hidup di dunia ini hanya sbg seorg pengembara..kembara menuju destinasi akhirat yg sudah pasti..kembara menuju Allah..dan sudah tentulah di hujung pengembaraan nanti, kita ingin menemui syurga Allah yg seluas langit dan bumi itu..

Firman Allah;
"Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dr Tuhanmu dan mendapatkan syurga yg luasnya seluas langit dan bumi yg disediakan bg org2 yg bertaqwa" (al-imran:133)
++teruskan perjuangan krn Allah, sesungguhnya perjuangan seorg mukmin sejati tdk akn pernah berhenti selagi kakinya belum menginjak pintu syurga (Imam Ahmad b. Hambal)++

1 comment: